Blog: Focus Stacking met microscooplenzen.

Focus Stacking met microscooplenzen.

Bij extreme macro toon je details die normaal voor het blote oog niet zichtbaar zijn.
Met behulp van een microscooplens die bevestigd is op een telelens is het mogelijk deze details vast te leggen.
Echter omdat je met een microscoop fotografeert is je scherptegebied zeer beperkt(we praten hier over micrometers!) en daarom moet je meerdere foto’s maken om het gehele onderwerp scherp te krijgen. Dit noemt men focus stacking.

Focus stacking is het proces waar je foto’s maakt van hetzelfde onderwerp met telkens een ander focus punt.
Vervolgens worden alle foto’s in een software programma op elkaar gelegd en wordt uit elke foto het scherpste gebied genomen en gecombineerd tot 1 scherpe foto.

Wat voor apparatuur gebruik ik?

Macro rail
Er zijn handmatige en automatische macro rails, het is maar net hoeveel je wil investeren in extreme macro.
Zelf gebruik ik een automatische macro rail van Stackrail. Deze macro rail is via Bluetooth verbonden met mijn computer(via telefoon kan ook) en zo kan ik heel nauwkeurig met behulp van software mijn macrorail aansturen en de begin en eindpunten van mijn foto’s bepalen en hoeveel foto’s hij tussen die 2 punten moet nemen. Ook erg handig is dat de automatische macro rail het nemen van de foto voor je doet d.m.v. een kabeltje naar je camera.

Microscoop lenzen
Microscoop lenzen zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er ‘Infinite’ en ‘Finite’ microscooplenzen.
Het grootste verschil is dat je ‘Infinite’ microscooplenzen er een andere lens voor moet hebben zitten en bij ‘Finite’ microscooplenzen een balg of tussenringen.
Let wel op dat je bij microscoop lenzen een minimale focale lengte als lens(bij ‘Infinite’ lenzen)/balg/extension(bij ‘Finite’ lenzen) erop moet hebben zitten. In de meeste gevallen in dit 160mm/180mm. Vaak wordt dit ook op de microscoop objectieven aangegeven.

Zelf gebruik ik de onderstaande 2 ‘Infinte’ microscooplenzen, de eerste met een vergroting van 4X en de tweede met een vergroting van 10X.

RMS Adapter/Step Up/Down Ringen
Om je microscoop objectief te monteren op je lens of je balg heb je een RMS Adapter/Step Up/Down Ring nodig. Dit is een ring met schroefdraad waar je in het midden je microscoop objectief kunt inschroeven. Vervolgens schroef je de buitenkant van de ring op je objectief, net zoals je met een UV filter zou doen. Omdat er lenzen in verschillende diameters zijn kun je deze ringen ook in allerlei maten kopen zodat je ze op diverse lenzen kan monteren.

Werkwijze
Ik plaats mijn camera met telelens en microscooplens op een macrorail en stel mijn camera in op het eerste punt waar mijn onderwerp scherp is. Vervolgens maak ik een foto en verplaats de camera op mijn macrorail een paar micrometer(dit is een automatisch proces, maar kan ook handmatig, al is het dan veel minder nauwkeurig) en dan maak ik de volgende foto. Dit herhaalt zich totdat mijn hele onderwerp scherp is.

Gemiddeld maak ik 100 foto’s per onderwerp en dan ga ik ze met de software stacken om tot 1 scherp eindresultaat te komen. Uiteraard is er daarna nog nabewerking nodig, want zelfs het kleinste stofje op je sensor is zichtbaar omdat je met een microscoop fotografeert!