Blog: Sigma 105mm, Raynox DCR250, Microscoop lens

Er zijn verschillende lenzen die je kunt gebruiken in de macro/extreme macro fotografie. Hieronder een overzicht wat de verschillen qua vergroting zijn.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden, hieronder een paar van de lenzen die ik zelf gebruik.

Alle onderstaande foto´s zijn gestackt. Het focus stacken zelf zal ik binnenkort in een ander blog beschrijven.

De meeste mensen die macro fotograferen zijn wel in bezit van een macro lens. In mijn geval gebruik in de Sigma 105mm 2.8.
Met de macrolens kun je een 1 op 1 beeld op je camera vastleggen.

Hier 2 foto’s die met deze lens gemaakt zijn.

Een ander veelgebruikte lens is de opzetlens Raynox DCR250. Deze lens kun je gewoon boven op je objectief vastklemmen. De vergroting van deze lens is afhankelijk van de focale lengte van de lens waarop je deze vastklemt. Des te groter de focale lengte, des te hoger de vergroting.

Hier een foto die met deze lens is gemaakt.

In de extreme macro worden microscooplenzen veelvuldig gebruikt. Er zijn zoveel mogelijkheden wat betreft microscooplenzen. Zo zijn er ‘Infinite’ en ‘Finite’ microscooplenzen.
Het grootste verschil is dat je ‘Infinite’ microscooplenzen er een andere lens voor moet hebben zitten en bij ‘Finite’ microscooplenzen een balg of tussenringen.
Zelf gebruik ik de onderstaande 2 ‘Infinte’ microscooplenzen, de eerste met een vergroting van 4X en de tweede met een vergroting van 10X.

Hier 2 voorbeelden die met een 4X vergrotende microscooplens zijn gemaakt.

Hier een voorbeeld wat met een 10X vergrotende microscooplens zijn gemaakt.