Macro

Macro is het fotograferen van dieren, planten of voorwerpen op korte tot zeer korte afstand, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden. Bij macro spreken we van een verhouding van 1:1, wat wil zeggen dat het onderwerp wat je fotografeert even groot op je beeldsensor verschijnt als het in werkelijkheid is.

Er zijn vele oplossingen om macro foto’s te maken. Hoewel een macrolens wel 1 van de beste oplossingen is zijn er andere mogelijkheden om macro foto’s te kunnen maken. (onderstaande afbeeldingen zijn van internet gehaald)

 
Macrolens

Een macrolens is het beste om optimaal macro foto’s te kunnen nemen. Echter zijn deze lenzen meestal nogal prijzig.
 
Omkeerring

Met een omkeerring kun je een normaal objectief omgekeerd op je camera schroeven.
 
Tussenringen

Tussenringen zijn ringen zonder glas ertussen. Hierdoor heb je geen kwaliteitsverlies, echter kost het je wel licht.
Tussenringen worden vaak in setjes van drie geleverd 12, 20 en 36 mm dik.

Voor meer info over tussenringen, klik hier: Tussenringen

 
Voorzetlenzen

Een voorzetlens is een positieve lens die je voorop je objectief schroeft en die ervoor zorgt dat je onderwerp vergroot wordt weergegeven.
Je hebt ze in verschillende sterktes en het werkt hetzelfde als bijvoorbeeld een vergrootglas.

Naast 1 van de bovenstaande macro oplossingen zijn er nog andere dingen die erg handig zijn bij macro fotografie.

Macrostatief
Aangezien je bij macro fotografie vaak dicht bij de grond werkt is het handig om een statief te hebben waarbij je laag bij de grond kunt fotograferen.
Een macro statief is voornamelijk handig bij stilzittende objecten, bewegende objecten is een stuk lastiger omdat je een macro statief niet even snel verplaatst om bijvoorbeeld een vlieg die zich verplaatst te fotograferen.

Zelfontspanner
Aangezien je met macrofotografie een klein scherpstelgebied hebt kan de minste beweging er al voor zorgen dat je een onscherpe foto krijgt. Zelfs het indrukken van de ontspanknop van de camera kan daar al voor zorgen. Een zelfontspanner verbind je door middel van een kabel met je camera, zodat je op de zelfontspanner een knop kan indrukken die de foto maakt. Dit voorkomt beweging van je camera.

Afstandsbediening
Een afstandbediening heeft dezelfde functie als een zelfontspanner. Het zorgt ervoor dat je niet de ontspanknop van je camera hoeft in te drukken en hiermee voorkom je dus de beweging van de camera als je de ontspanknop indrukt. Ook zijn er diverse gratis apps te downloaden zodat je hiervoor gewoon je mobiele telefoon kunt gebruiken.

Flitser
Een flitser zorgt ervoor dat je je onderwerp kunt bevriezen en hiermee voorkom je dus bewegingsonscherpte. De meeste camera’s beschikken over een inwendige flitser. Het probleem hiermee is dat deze flitsers meestal een probleem hebben om je onderwerp goed op te lichten aangezien je bij macro fotografie erg dicht op je onderwerp zit.
Beter is het om een losse reportageflitser aan te schaffen. Deze heeft als voordeel dat de flits van een hoger punt komt en je de richting van de flits kan bepalen door de draaibare kop.
Een ander veelgebruikte flitser is een ringflitser. Deze flitser is dus in de vorm van een ring die je meestal om je objectief heen schroeft. Hierdoor wordt je onderwerp direct van voren belicht.